een verhaal met 1000 gaten

‘Een herinnering is een beeld op herhaling.
Het beeld zit in je.
Je vraagt je af: Kan je om een herinnering lopen zoals je rond een beeld in een museum kunt lopen? Zodat je je positie kunt bepalen ten opzichte van die herinnering? En hoe doe je dat als het niet jouw eigen herinnering is, maar iets wat al bestond voor jij er was?’

Bovenstaande tekst komt uit de kunstinstallatie: Een verhaal met 1000 gaten. De installatie draait om intergenerationeel trauma en een complexe geschiedenis die zich afspeelt in Nederland, Indonesië en Japan. Hoe ga je om met een geschiedenis die voortleeft door generaties heen maar nergens is opgetekend of besproken? Welke plek heeft een verhaal als dit in onze samenleving? Dat zijn de kernvragen van het werk. 

‘Tegen de achtergrond van de Japanse bezetting van Nederlands Indië wordt getoond hoe de geschiedenis vooral bestaat uit dat wat verzwegen wordt. Fascinerend’ -Volkskrant

**** Scènes Theatertijdschrift

De bezoeker betreedt de installatie alleen. Via tekst en beeld word je begeleidt door 3 verschillende ruimtes, waarin een fragmentarisch verhaal zich ontvouwt. Als bezoeker word je meegenomen in een persoonlijk verhaal waarin herinneringen, feiten en gedachten door elkaar zijn geweven. Je bevindt je in het verhaal, dat via tekst, licht en scenografie zich aan je ontvouwt. 

Een verhaal met 1000 gaten was eerder te zien, onder andere bij:
- Zeeland Nazomer Festival in Middelburg.
- Nationale Toneel Den Haag, Zaal 3.

Van de tekst is ook een publicatie beschikbaar. Binnenkort te verkrijgen via deze site.


Céline Talens heeft Japanse roots en  is regisseur van rituele toneelstukken en locatiespecifieke interventies. Voor dit werk put zij uit haar eigen familiegeschiedenis. Zij is onderdeel van kunstcollectief Questions Collective, dat ook betrokken is geweest bij dit project. Daarnaast heeft Céline advies gekregen van schrijvers Luuk Imhann en Vera Morina. 

De ontwikkeling van de installatie kwam tot stand middels ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Nu zoeken we actief nieuwe expositie plekken voor deze installatie. Graag vertellen we er meer over in een gesprek, en laten we meer materiaal zien. Tot slot delen we graag nog enkele publieksreacties. De meeste mensen kwamen geraakt en verstild uit de installatie. 

Publieksreacties:

Ongelofelijk geraakt door het verhaal en de vorm. Nooit eerder zo het gevoel gehad door deels in mijn eigen hoofd en deels in het hoofd van de andere te kunnen dwalen. Intergenerationeel trauma wordt tastbaar gemaakt op een eenzame, liefdevolle, wanhopige en troostende wijze. Na afloop wilde ik liever nog lang niet weggaan. Alleen maar liefde. Ik voel me getroost en aan het voelen gezet.


De gaten die ons vormen, je gaat dwars door de tijd heen. En geeft een stem aan een gevoel waar ik de woorden niet voor heb. Heel knap en ontroerend. Dankjewel!


Prachtig weergegeven. Dit moet de wereld rond, cultuuroverstijgend. En ik denk dat heel veel mensen dit graag zouden beleven. Dank!!


Een indrukwekkende samenhang wordt uiteengezet. Erg mooi qua tekst en heel verhelderend; brengt me op inzichten die ik niet zou verwachten.


Credits:
Concept en tekst: Céline Talens
Prop design: Tessel Brühl
Technische productie: Peer Thielen
Film en edit: Yana Khazanovich
Sound design: Flavia Faas
Dit project wordt mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Questions Collective.

Met dank aan: Luuk Imhann, Vera Morina en Matti Degueldre voor hun adviezen.